Analysis of Morphological Character Performance of Eight Accessions of Shallots (Allium ascalonicum L.) in Rice Fields in Karawang Regency
DOI:
https://doi.org/10.33661/jai.v8i02.7046Abstract
Shallots (Allium ascalonicum L.) is a crucial vegetable commodity because it has a high nutritional
content and the demand for shallots in Indonesia is increasing. Efforts to meet the demand for shallots in Indonesia
are the use of high yielding varieties in order to spur increased productivity of shallots in the lowlands. This study
aims to obtain the best results from the analysis of the morphological character of eight red onion accessions in
rice fields in Karawang district. The research was carried out in the experimental field of the Faculty of
Agriculture, Singaperbangsa Karawang University, which is located in Pasirjengkol Village, Majalaya District,
Karawang Regency. The research method used a single factor Randomized Block Design (RAK). There were 8
treatments and repeated 4 times, so there were 32 experimental plots. Data were analyzed using analysis of
variance and further test with DMRT (Duncan Multiple Range Test) at 5% level. The results of this experiment
showed that there was a significant effect of the appearance of the morphological characters of shallot accessions
on the growth components (plant height, number of leaves, and number of bulbs). The BM5 (Bima) treatment gave
the best results on plant height of 33.25/cm, and BR6 (Berlind) treatment gave the best results on the number of
leaves of 42.40/strand, and the number of tubers of 16.50/ clove.
Downloads
References
Ahmad, M., S., L., Aji, H., W., Dan, & Soeranto, H. 2014. Identifikasi Pengaruh Beberapa Karakter Agronomi Terhadap Daya Hasil Sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) Dengan Analisis Lintas. Jurnal Ilmiah Aplikasi Isotop Dan Radiasi, 10 (2).
Badan Pusat Statistik Jawa Barat. 2020. Tabel Produksi Hortikultura/Luas Panen, Produksi dan Produktivitas Bawang Merah 2014. http//www.bps.go.id [diakses tanggal 17 Juni 2022].
Fatmawaty, A., A., S., dan Ritawati, L. N., & Said. 2015. Pengaruh Pemotongan Umbi dan Pemberian Beberapa Dosis Pupuk NPK Majemuk Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bawang Merah (Allium ascolanicum L.). J. Agrologia, 4 (2), 69–77.
Harjadi, S. S. 1991. Pengantar Agronomi. PT. Gramedia Jakarta.
Haryanti, S. 2010. Pengaruh Naungan Yang Berbeda Terhadap Jumlah Stomata dan Ukuran Porus Stomata Daun Zephyranthes rosea lindl. Bulletin Anatomi Dan Fisiologi, Vol. XVIII, 41–48.
Hawayanti, E., dan R, Andika. 2018. Pengaruh Jenis Pupuk Organik Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Bawang Merah (Allium ascalonicum L) di Lahan Tadah Hujan. Klorofil. XIII-1: 42-49.
Hidayati, N. Z., D. S. dan L. 2016. Analisis Hubungan Kekerabatan 20 Spesies Anggrek Dendrobium Berdasarkan Karakter Morfologi. Jurnal Produksi Tanaman., 4 (4), 291–297.
Masdar, K. M. R. et al. 2006. Tingkat hasil dan komponen hasil sistim intensifikasi padi (SRI) tanpa pupuk organik di daerah curah hujan tinggi. Ilmu-Ilmu Pertanian Indonesia, 107.
Navitupulu D dan L. Winarto. 2010. Pengaruh Pemberian Pupuk N dan K Terhadap Pertumbuhan Tanaman Bawang Merah. J.Hort, 20 (1), 27–35.
Ningrum, A., N., P. 2011. Penampilan Dan Asosiasi Sifat Agronomi Sembilan Genotipe Kedelai Pada Musim Kemarau II 2010 Di Jember. Universitas Jember.
Nurjanani., & Manwan, S. W. 2021. Kajian adaptasi varietas unggul baru bawang merah di kecamatan barebbo kabupaten bone. 7(1), 11–19.
Pasaribu, T. W., & Daulay, M. 2013. Analisis Permintaan Impor Bawang Merah Di Indonesia Theresia Wediana Pasaribu Murni Daulay. Analisis Permintaan Impor Bawang Merah Di Indonesia, 1(4), 14–26.
Permadi, A.H. 1995. Pemuliaan Tanaman Bawang Merah. Dalam Teknologi Produksi Bawang Merah. Pusat Penelitian dan Pengembangan Hortikultura Jakarta.
Rosadi, A., P., Winarto, R., Dan, & Bahidin, L., M. 2019. Rosadi, A., P., Winarto, R., dan Bahidin, L., M. 2019. Pengaruh Ketinggian Tempat Terhadap Pertumbuhan Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonium L) Di Luwuk. Babasal Agrocyc Journal, 1 (1),
–26.
Rusdi, dan Asaad, M. 2016. Uji Adaptasi Empat Varietas Bawang Merah Di Kabupaten Kolaka Timur, Sulawesi Tenggara. Jurnal Pengkajian Dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 19(3), 243.
Safrida, Nana., A., Dan, & Yusrizal. 2019. Respon Beberapa Varietas Padi Lokal (Oryza sativa L.) Terhadap Amelioran Abu Janjang Sawit Pada Lahan Gambut. Jurnal Agrotek Lestari., 5 (1), 28–38.
Sartono, P. 2010. Perbaikan Varietas Bawang Merah (Allium ascallonicum L.) Melalui Persilangan Agritech. XII, 1–10.
Stato, H. 2007. Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Fluktuasi Harga Bawang Merah dan Peramalannya. Fakultas Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Sumarni, N., Rosliani, R., Dan, & RS., B. 2012. Respon Pertumbuhan, Hasil Umbi dan Serapan Hara NPK Tanaman Bawang Merah Terhadap Berbagai Dosis Pemupukan NPK pada Tanah Alluvial. J. Hort, 22 (4), 365–374.
Sukman, dan Yakup. 1991. Gulma dan Teknik Pengendaliannya. Rajawali Press.Jakarta.
Theresia, V., Anna, F., dan Netti, T. 2016. Analisis Persepsi Petani Terhadap Penggunaan Benih Bawang Merah Lokal Dan Impor Di Kabupaten Cirebon, Jawa Barat. J. Penyuluhan. 12 (1).
Wibowo, Singgih. 1999. Budidaya Bawang: Bawang Putih, Bawang Merah, Bawang Bombay. Penebar Swadaya. Jakarta.
Wiguna, G., I. M., Hidayat, Dan, & C. Azmi. 2013. Perbaikan Teknologi Benih Bawang Melalui Pengaturan Pemupukan, Densitas, dan Varietas. J. Hort, Vol. 23 (2, 137 – 142.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Dita Maesaroh, Elia Azizah, Rika Yayu Agustini

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
